Perspektíva

Pokiaľ v dnešnej „covidovej“ dobe zastávaš akékoľvek stanovisko k tomu, čo sa deje, ponúkam ti ešte trošku iný pohľad – nadhľad, ktorý môže upraviť tvoje doterajšie vnímanie tohto celého blázinca okolo.

Pozri..tvoje vlastnosti, minulé skúsenosti, tvoj doterajší život, návyky a gény… to všetko charakterizuje tvoj osobný príbeh.

Je to tvoje „zafarbenie“, tvoj uhol pohľadu, tvoja subjektívna realita, v ktorej všetko, čo k tebe prichádza, posudzuješ cez tento dokonale nedokonalý filter.

Pokiaľ si mal rodičov, ktorí ti, nevedomky, zobrali sebavedomie, zapíše sa to do tvojho osobného príbehu a všetky udalosti, ktoré k tebe budú prichádzať, budeš vnímať ako ohrozujúce a nebezpečné, nebudeš si skrátka veriť a radšej pôjdeš s davom než proti nemu.

Pokiaľ si, naopak, mal rodičov, ktorí ťa chválili a podporovali, máš zrejme vieru v seba a tvoj prejav vo vonkajšom svete bude odlišný.

Skrátka – ako vnímaš vonkajší svet, tak sa ti javí v tvojej subjektívnej realite.

Okolie ťa nevedomky formuje, manipuluje tebou, i keď si myslíš, že si to ty, ktorý sa pre niečo rozhodol, alebo nerozhodol.

No a potom vezmeš vystrašené názory za svoje vlastné a odsudzuješ ostatných, ktorí sa, na základe svojho doterajšieho života, stavajú do opozície.

Budeš sa radšej stretávať s rovnako vystrašenými ľuďmi, ktorí ti budú potvrdzovať tvoje vnímanie sveta.

Pokiaľ si klasický lekár, budeš hľadať u pacientov choroby, pokiaľ pracuješ ako epidemiológ, tvoj život je zafarbený vírusmi, baktériami a nákazami. Nikto iný ti nevyhovorí, že to môže byť inak, pretože by ti vzal tvoj osobný príbeh, a život by strácal zmysel.

Budeš brániť svoj príbeh „zubami nechtami“, nech sa deje, čo sa deje.

Pokiaľ si dôchodca a „nakúpiš“ zaručené správy o tom, že si v najohrozenejšej skupine, budeš sa triasť od strachu a odsudzovať tých, ktorí sa chcú ísť večer baviť.

Každý podľa svojho, každý tak, ako je naprogramovaný. A tvoje programy ti budú neustále nahrávať životné skúsenosti, aby to všetko potvrdili.

Preto maj porozumenie nielen sám so sebou, ale aj s ostatnými, ktorí majú iné názory na to, čo sa deje.

Ďalej sa tras od strachu, alebo vyjdi za barikády, pokiaľ to tak cítiš, a dopraj ostatným, nech sa rozhodujú podľa svojho.

Má to ešte malý háčik.

Ak žiješ nevedomky a veríš každej myšlienke, ktorá ti vojde do hlavy, budeš vystrašený a manipulovateľný do konca života. Pokiaľ sa prebudíš z tohto sna, nebudeš veriť žiadnej myšlienke, ktorá v tebe vyvoláva strach a negatívne pocity.

Je to práve DOBRÝ pocit, ktorý je základom tvojho života. Výslednica všetkého, k čomu smeruješ. Dobrý pocit je ukazovateľ toho, že si v súlade s tým, kým si. Nedaj na ostatných, ktorí ťa nútia robiť niečo iné. Oni majú svoju cestu a ty tú svoju.

A nezabudni…“pokiaľ si myslíš, že môžeš, máš pravdu. Pokiaľ si myslíš, že nemôžeš, máš taktiež pravdu.“ H. Ford