Niet kam ísť…

Jóga vám ukazuje cestu a vaši duchovní priatelia a učitelia vám na ňu svietia..každý krok na nej však musíte urobiť sami. Každý krok vychádza z vášho vlastného odhodlania a vôle. Každá náročná pozícia, ktorá preveruje vaše možnosti, je príležitosťou k tomu, aby ste zaťali svoje duchovné svaly a s novou gurážou si dokázali predstaviť život za tým, čo ste poznali doposiaľ.

Jóga je otvorená pozvánka na duchovnú cestu. Veľa ľudí sa domnieva, že v jóge ide len o ohybnosť a naťahovanie. Aj keď, do veľkej mieri, tomu jóga pomôže, srdce jógy spočíva v rovnováhe medzi silou a ohybnosťou ako na telesnej, tak na duchovnej úrovni. Keď stojíte na úpätí hory, ktorá sa vám zdá nezdolateľná, postupne sa na ňu s vytrvalosťou škriabete, začnete prichádzať na správnu techniku, objavíte v sebe netušiacu silu a vieru v cestu na vrchol.

Väčšina tých, ktorí sa heroicky snažia zdvihnúť na rukách podľa aštangovej metódy stoja na úpätí takejto  svojej vlastnej, na pohľad nezdolateľnej hory a pomalými, avšak vytrvalými krokmi v sebe pokorne objavujú svoju vnútornú silu. Jóga od vás nežiada, aby ste boli silní od prvého dňa. Možno ani nedokážete odcvičiť všetky ásany naraz za sebou. Pokiaľ sa však denne budete stavať na podložku a skúšať to niekoľko rokov, potom vám jóga môže sľúbiť, ze raz budete silní tak, ako ste si to nevedeli predstaviť ani v najtajnejších snoch. Techniky praktizovania sú náročnou výzvou a budú skúšať vaše limity. A to je dobrá vec! Len keď narazíte na hranice svojich možností, budete môcť duchovne, mentálne i fyzicky rásť.

Typické výjavy zo sveta jógy prenášajú záujemcov do idylickej krajiny s pučiacimi lotosovými kvetmi a pokojne tečúcimi riečkami. Tento rajský výjav vnútorného pokoja je sľubovaný každému, kto sa bude jóge venovať s plným nasadením. Tá „reálna“ jóga však často pôsobí skôr ako ukrutne úprimné zrkadlo našich životných skúseností než ako prechádzka ružovou záhradou. Nastane chvíľa, keď sa každý, kto sa venuje jóge, stretne s prekážkami a bolesťou, ktoré mu budú brániť v prežívaní pohody. Pred ničím sa však nedá utiecť…zatiaľ čo v „reálnom“ živote nás od našich driemajúcich démonov odvádza zamestnanie, rodina a vonkajšie aktivity, v tichu jógy máme len sami seba, svoj dych a svoje telo, ktoré nás môžu doviezť priamo do srdca našej vnútornej temnoty.

Okamihy, v ktorých oslavujeme svoje drobné víťazstva nám poskytujú dôkaz, ze sme silnejší, ako sme si mysleli. Jóga nám dáva príležitosť posilňovať vieru vo vlastné schopnosti tým, že nás stavia pred kopu náročných polôh a pohybov, ktoré nakoniec môžeme zvládnuť ladne a s ľahkosťou a vy, s ktorými sa pravidelne stretávam na mysore hodinách, ste toho dôkazom. Mnohí z Vás nemali na začiatku silu urobiť „jednoduché“ pozície. Dnes s ladnosťou praktizujete celé série…stačí pochopiť jednu z najzákladnejších vecí….

…že v skutočnosti nie je kam ísť… 😀