Koľko jej dáš, toľko dostaneš..

Aštanga jóga po vás vyžaduje, aby ste na svoju duchovnú stránku pôsobili prostredníctvom tej fyzickej. Ak však budete cvičiť len vtedy, keď sa vám chce, bude jóga len záľuba, ktorú môžete kedykoľvek zanechať. Skutočná duchovná prax sa však nikdy nemôže stať aktivitou pre voľné chvíle, ak Vás má priviesť k prebudeniu. Nie je to niečo, čo hľadáte len v pondelok a v stredu a ostatné dni robíte, ako by to neexistovalo. Krišnamačarja opísal jógu ako proces, ktorým sa za dlhý čas nemožné stane možným a možné ľahkým. Mnoho žiakov odpadne od cesty v bode, kedy sa snažia prejsť od nemožného rovno k ľahkému. Pokiaľ sa vám nejaký pohyb zdá nemožný a chcete, aby bol čoskoro ľahkým, určite budete sklamaní, pretože takáto zmena nemôže nastať tak rýchlo. Zotrvajte nejakú dobu v tom nepríjemnom bode, kde sa môžete niečomu naučiť, a nemožné vám začne čoskoro ukazovať kadiaľ vedie cesta k možnému.

V každej, navonok ľahkej, polohe, sa skrývajú roky námahy, nezdarov a bolesti. A to je celý zmysel jógy. Ľahko zaujatá pozícia je len lákadlo. Jóga učí, že len prekonaním iluzórneho sveta obmedzení môžete prekročiť hranice vo svojom cvičení i vo svojom živote. Každá poloha, každý pohyb i každý Váš dych prepisuje definíciu samotnej podstaty vášho bytia.

Keď som s aštangou začínala, bola som na to podobne ako vy, ktorí keď prídete na hodinu po prvýkrát, neveriacky krútite hlavami a z úst sa Vám derie „toto v živote nedám“. Docvičila som časť zostavy a bolelo ma celé telo. Keď som si predstavila, že na druhý deň sa mám na podložku opäť postaviť, zalial ma studený pot. Nedisponovala som zdanlivo nadľudskou silou ani veľkou ohybnosťou, akú tieto pozície vyžadujú. Silu i ohybnosť som po týždňoch, mesiacoch a rokoch postupne získala. Mnoho ľudí sa domnieva, že ak nedokáže svoje telo zapliesť do praclíka, znamená to, že táto metóda nie je pre neho. Pritom jedinou kvalifikáciou pre cvičenie aštangy je nadšenie pre cvičenie a odhodlanie nastupovať na podložku čo najčastejšie. Džois vždy zdôrazňoval, že je nutné prežívať výsledky dennej praxe na vlastnom tele a živote…

Tou najvyššou formou poznania, ktorú môže adept jógy dosiahnuť, je priama skúsenosť. Základom tejto priamej skúsenosti je praktizovanie fyzického cvičenia ásan, ktoré pri pravidelnej praxi vyvolávajú výdatné očistné potenie. Aby sa na Vás priaznivé účinky jógy maximálne prejavili, musíte cvičiť čo najčastejšie. Nie je to niečo, čo sa dá filozoficky vysvetliť, ale niečo, čo musíte skúsenosťou prežiť sami na sebe. Pokiaľ sa súslednosť polôh naučíte naspamäť, budete sa na ne môcť sústrediť vnútorne, čo je skutočným cieľom jógy. Keď nikdy presne neviete čo bude nasledovať, bude vaša pozornosť orientovaná k učiteľovi a nie do vášho vnútra. Akonáhle budete mať celú zostavu v pamäti, cvičenie sa presunie na hlbšiu, podvedomú úroveň.

Každý odhodlaný praktikant na vnútornej ceste jógy zažíva okamihy hlbokého prezretia, ktoré vedie k duchovnému prebudeniu a uzdraveniu. Každý odhodlaný praktikant však taktiež naráža na prekážky: lenivosť, obavy, nedostatok sebadôvery, frustráciu z polôh, ktoré mu pripadajú nezvládnuteľné… tieto prekážky – z ktorých väčšina, ak nie všetky – sú len dôsledkom hlboko zakorenených mentálnych blokov.