Dýchaj…uvidíš

Dych je presne to, na čo by sme sa mali počas svojej praxe zamerať. Tak, ako ho berieme za prirodzený počas celého dňa, tak je nesmierne dôležité zavnímať ho, uvedomiť si jeho intenzitu, dĺžku a smer počas vlastnej praxe. Tí z Vás, ktorí sa už stretli s ashtangou, praktizujú ju a idú už viac do hĺbky viete, že počas série sa dýcha špeciálnym dychom – „ UDŽAJÍ“, kde UD znamená dvíhať a DŽAJA je starobylá indická forma pozdravu. Pri UDŽAJÍ dvíhame hrudník, čo pripomína hruď bojovníka, preto voláme tento spôsob dýchania „víťazný dych“ alebo „to, čo vedie k úspechu“.

Udžají je hlasité dýchanie, ktoré vytvárame uzavretím hlasivkovej štrbiny. To spôsobí šumenie v strede hrdelnej oblasti. Skúste vydýchnuť hlasné „haaaaa“, ale so zatvorenými ústami. Pri nádychu nastáva v pľúcach väčší podtlak a pri výdychu sa zvyšuje pretlak. Zlepšuje sa výmena plynov a zvyšuje sa kvalita krvi. Pránické výmeny sú počas udžají lepšie ako pri obyčajnom dýchaní alebo jógovom dýchaní, pri ktorom sa kontroluje brušná stena. Význam tohto dychu je hlavne zdravotný, kedy dochádza k prehrievaniu organizmu a tým k očistnému poteniu. Telo sa očisťuje na fyzickej, ale i duchovnej úrovni a vyplavuje von všetky nečistoty, toxíny. Udžají dýchanie nabíja energiou a spolu so spojením s ásanami omladzuje telo a predlžuje život. Nikdy ho, počas praktizovania série, nezadržiavame! Práve naopak. Našou snahou je mať ho silný, plynulý a vyrovnaný (nádych by mal byť rovnako dlhý ako výdych).

Nezabudnite! Dýchanie je v rámci Vašej praxe omnoho dôležitejšie ako prevedenie ásan. Dýchanie nám pomáha udržať nás v prítomnosti už len tým, že je hlasité a neustále sa počas praktizovania naň koncentrujeme. Pre väčšinu z nás je „ahááá efekt“ z pochopenia dôležitosti dychu prvým veľkým krokom k zmene a zmena je jedným z hlavných dôvodov, prečo sa človek rozhodne jógu ďalej praktizovať…chce jasnejšie rozmýšľať, chce sa lepšie cítiť, chce vo všetkých oblastiach života konať lepšie ako včera. Zmena nás musí doviesť na miesto, kde sme nikdy predtým neboli. To znamená, že to, čo nebolo možné sa možným stane, to, čo bolo nedosiahnuteľné, dosiahneme, to, čo bolo neviditeľné, uvidíme. V tomto úsilí jóga veľmi pomáha a navyše nevyžaduje žiadne predpoklady, ktoré by sme mali spĺňať, aby sme sa na cestu mohli vydať. Ak chceme jógu praktizovať, nemusíme sa stať hinduistom, lebo jóga pochádza z Indie. Ani od každého hinduistu sa neočakáva, že bude jógu praktizovať. Jóga nevyžaduje žiaden konkrétny systém viery a ak nejaký máme, jóga s ním nie je v rozpore. Každý môže začať a východiskový bod je veľmi osobný a individuálny, závisí od toho, kde sa práve nachádzame…